Bergama bölgesi uzun süredir “Granitin Merkezi” olarak anılıyor. Önceden granit işleme merkezi olan Bergama bölgesi için hala geçerli olan isim nedir? Taş ocakları hala burada çalışıyor, gerçekten yüz yıllar öncesinden çok daha uzun zamandır bu bölgede granit işlenmekte.
Ülkemizde doğal taş endüstrisinin tarihi, taş işleme ve madenciliği için ilk gerçek fabrikaların kurulduğu 1836 yılına kadar uzanmaktadır, ancak gerçek şu ki, taş Orta Çağ’da burada çıkarılmış ve işlenmiştir.
Bunun kanıtı Bergama kalesi bölgesinde yer alan tarihi kalıntıların hammadde olarak granit taşından üretilmiş olmasıdır.
Doğal taş madenciliğinin yükselişi
Bununla birlikte, taş endüstrisinin gerçek gelişimi, demiryolunun bu bölgeye ulaştığı ve taşın tüm dünyaya ihraç edildiği 19. yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyılın ilk yarısına kadar uzanıyor. Bergama bölge olarak tarım ve hayvancılığın geliştiği limanlara yakın olması sebebiyle sanayi ve ticaretin geliştiği, maden yataklarının bolca bu gölgede çıkması sebebiyle altın, demir ve granit türünden ürünlerin işlendiği ve zengin bir coğrafya olarak karşımıza çıkmaktadır. Demir madeni ve granit Bergama nın Kozak yaylası tarafında çıkmakla birlikte aynı bölgede dünyanın en kaliteli çam fıstıkları da göze çarpmaktadır. Bergama granitinin yapısı gereği işlenmesi oldukça kolay ve ekonomiktir. Bölgeye oldukça büyük bir gelir kapısı olan granit üretimi yerel halkı ekonomik anlamda kalkındırmış, nakliyecisinden palet üreticisine kadar bir çok insane ekmek kapısı olmuştur. Halihazırda Bergama granitin dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilmektedir. Bergama graniti aynı zamanda tamburlu dolomitler gibi yuvarlama makinesinde tamburlanarak peyzaj projelerinde de kullanılmaktadır.